2013. január 15., kedd

Citrom és narancs íz eltétele

Nagyon boldog új évet Mindenkinek! Picit megkésve jelentkezem csak (noha már volt egy bejegyzés, azt valójában korábban írtam meg, és beütemeztem), de az összes vizsgám letudva; eddig pihentem, ezért nem volt időm-kedvem írni. Most már kellőképpen kialudtam magam, szóval ismét itt vagyok!

Sok süteménybe, édességbe, melyeket év közben készítünk, szükséges a citrom vagy a narancs íz (esetleg mindkettő), azonban a karácsonyi, téli időszak után a nem nagyon találni narancsot, vagy ha mégis, akkor nagyon sokba kerül. Megosztom Veletek, én hogyan szoktam eltenni az ízeket, hogy utána egész évben használhassam. A legpraktikusabb ezt akkor csinálni, amikor amúgy is sok narancsot fogyasztunk: karácsonykor.

A két citrusfélének az ízei a levükön kívül a héjukban található, tele lével és illóanyagokkal. Mielőtt hozzáfognánk az elkészítéshez, alaposan, szappannal mossuk, dörzsölgessük gyengéden (de azért erővel; úgy, hogy ne sértsük fel a héjat) a citromot/narancsot, mert sajnos lefújják őket mindennel, ami egészségtelen, így pedig egy részüktől legalább megszabadulhatunk. A szappant is bőven mossuk le; majd töröljük szárazra a gyümölcsöket.

Szükség lesz egy nagy lapos tányérra, egy reszelőre (kis lyukú), és egy olyan befőttesüvegre, amit épp nélkülözünk, elfér a hűtőben, és lezárható, kiskanálra, illetve cukorra.
A gyümölcsök héját akkurátusan lereszeljük egy tányérra, amelyről majd leszedhetjük, majd beletesszük a befőttesüvegbe, és 1:2 arányú cukrot adunk hozzá. Ezután alaposan elkeverjük a héjat a cukorral, lezárjuk és hűtőbe tesszük. Bármikor hozzáadhatunk egy újabb adag héjat, és cukrot, de mindig keverjük a rétegeket eggyé. Ahhoz, hogy egy évre elegendő adagot kapjunk (legalábbis nálunk, de mi minden nap sütünk valamit), legalább egy befőttesüvegnyi héj kell. Ez természetesen sok gyümölcsöt jelent, szóval legyetek szemfülesek, és mielőtt valaki enne, kapjátok ki a kezéből, és reszeljétek le!

Mind a kétféle citrus vásárlásakor törekedjetek arra, hogy vastag héja legyen, és SZÉP, hiszen csak akkor lehet lereszelni valamit, illetve akkor lesz igazán jó ez a keverék. Sajnos azt tapasztalom, hogy egyre kevesebb jó minőségű, vastag citromot lehet kapni, mintha papírvékony héjuk lenne, a reszelék pedig fűrészporszerű lesz. Érdemes piacon áru után kutatni, mert ott több a lehetőség, illetve általában igényesebb és minőségibb az áru.

Reszelés-cukrozás után a narancsnak sokkal lédúsabb, olajosabb a héja, mint a citromnak. Így mind a két nagyon erős illatú és aromájú íz lesz, egy fél kiskanálnyi is megízesíti a süteményt. Ilyen módon, hűtőben tartva legalább egy évig eláll.

Sok sikert!

(A recepteket pedig tényleg közlöm a napokban!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése